Hava Filtresi Değişimi ve Bakımı
Araçlarda kullanılan filtreler genellikle periyodik bakım sürelerinde değiştirilmektedir. Bu bakımlar markalara bağlı olmaktadır, 10.000 km ile başlayan genellemelerde arasında ya da 1 yıllık sürede değişimler yapılmaktadır. Eğer periyodik bakım Trabzon Oto Mekanik gibi uzman bir servis ile yapılıyor ise zaten servisimiz orjinal parça kullanmaktadır.
Bu filtre kirlilik yaratabilecek tüm unsurları tutar ve havanın temiz bir şekilde geçmesini sağlar. Hava filtresi olmasaydı söz konusu kirler ve tozlar hem yakıt içerisine karışacak hem de motora büyük zararlar verebilirdi. Kirler zaman içerisinde motorun aşınmasına neden olur ve büyük zararlar verir bu da araç sahibine yüklü bir masrafa neden olurdu..
Kirli ve Tıkalı Hava Filtresinin Zararları Nelerdir ?
1. Araç motorunu çalıştırmada zorluk çekersiniz.
Kirli bir filtre motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir.
2. Aracın motoru daha gürültülü çalışır.
Aşırı titreşim fark ederseniz veya motordan gelen olağandışı sesler duyarsanız, hava filtresinin tıkanması ve bir bujiye zarar vermesi mümkündür.
3. Aracınız daha zayıf performansta hızlanır.
Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, filtreniz tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtrenizin değiştirilmesi beygir gücünü% 11'e kadar artırabilir.
4. Aracınız daha kirli egzoz gazı oluşturur.
Yetersiz hava beslemesi, yakıtın bir kısmının yanmasını önleyebilir. Yanmamış yakıt, aracı egzoz borusundan terk eder. Kirlenmiş egzoz dumanlarına genellikle güçlü bir koku eşlik eder. Egzozunuzdan siyah duman, is veya alev geldiğini fark ederseniz, acil olarak hava filtrenizi değiştirin.
5. Daha fazla yakıt maliyeti oluşur. (Karbüratörlü Arabalar)
Hava filtreniz havanın geçemeyeceği kadar tıkalıysa, yakıtla yalnızca sınırlı miktarda oksijen karışacaktır. Bu, aracınızı güç üretmek için daha fazla yakıt tüketmeye zorlayacaktır.